Doposud je kupodivu málo známé, že květní pyl má obdivuhodné vynikající léčivé vlastnosti, jelikož je bohatý na biologické účinné látky, obsahuje veškeré nezbytné prvky a vitamíny pro lidský i zvířecí organizmus. Tento blahodárný vzácný květní pyl obsahuje též dosud neznámé látky a antibiotických účinkem dotvrzených v laboratořích a klinickými pokusy.
Výzkum rostlinného pylu je teprve v začátcích, neboť jeho sběr je nesmírně pracný.
Pro včelstvo znamená květní pyl především bílkovinnou stravu s dostatečným obsahem vitamínů. Umožňuje tvorbu nejen včelího jedu, vosku a tvorbu mateři kašičky, kterou mohou mladušky produkovat jen při pylové potravě. Nejvíce pylu potřebuji rostoucí larvy pro jeho obsah stravitelných bílkovin. Proto již od nejčasnějšího jara snášejí včely pyl v pylových rouscích, ukládají jej do buněk, dusají hlavičkami a nakonec zalévají medem.
Pyl je nositelem plnohodnotných jemných stravitelných bílkovin, která se trávením rozkládají na aminokyseliny a vitamíny, které se již před tisíciletím užívaly s medem nebo s mateří kašičkou jako kosmetický prostředek. Odborníci se shodují v tom, že je včela zdroj mládí a pevného zdraví.
lze objednat na tel 603155798
Dle prof. Marcela Mattagliniho na univerzitě v Perugii a jiných badatelů obsahuje 19 aminokyselin, jako: laurovou, myristovou, pimitovou, heptadekanovou, atearovou, olejovou, linolovou, arachovou, behanovou, linolenovou a jiných dosud nepojmenovaných. Dále obsahuje bílkoviny, peptony, globulíny, uhlovodany (jako: glukózu, fruktózu, sacharózu), tuky a lipidy (lecithin a mastné kyseliny), fermenty a minerální látky, tj. pyl obsahuje také dosud chemicky nedefinovatelné látky hormonální a antibiotické, některé vitamíny, zejména karoten a rutin. Lze tedy tvrdit, že pyl obsahuje veškeré prvky nezbytné a blahodárné pro organizmus.
Tonizující účinek pylu na lidský organizmus je pravděpodobně podmíněn v obsahu bílkovinných látek a fermentů. Tento vzpružující účinek pylu bývá přirovnáván k účinkům hormonů a skutečně, hledáme-li z biologického hlediska analogii mezi říší rostlinnou a živočišnou, je vlastně pyl produktem jakýchsi “rostlinných pohlavních žláz”.
Pyl je hydroskopický, to znamená, že stahuje vlhkost ze vzduchu a tím měkne a může se znehodnotit. Nutno hermeticky uzavřít. Lidské tělo pylu trvale nenavyká a proto jej mohou užívat trvale i malé děti. Je dobré po 2 měsících udělat přestávku Pyl dle lékařů z Basileje léčí s úspěchem sennou rýmu. Je třeba ho podávat 6 týdnů před obvyklým výskytem. Dr. Jan Šmíd píše ve své publikaci, že tam, kde selhala veškerá medicína, tam naše matka příroda dala požehnané včelí produkty. A. Cilles, francouzský vědec doporučuje osobám starším 50-ti let denně užívat 15 g včelího pylu. MUDr. Jan Šmíd vydal “Včelí produkty ve výživě a lékařství”, 1968 Iajriš "Včely a zdraví, z dalších prací jmenujeme prof. Marcela Mattaglia z univ. v Perugii, prof. Clavd Helleu, dr. Francis Lecour, dr. Ivo Pavlík a další.
Přírodní pyl je směs bílkovin, sacharidů, aminokyselin, fermentů a vitamínů. Jedna sklenice obsahuje 5 % přírodního pylu a 95 % včelího medu.
Způsob užívání:
Med obohacený 5 % pylem se má užívat po 1-2 lžičkách ráno a večer. Každodenní užívání medu s pylem vyvolá v krátké době citelné zlepšení celkového stavu. Víme, že samotný med, díky svému vynikajícímu složení z léčivých látek má na lidský organizmus kompletní účinek. Přimícháváním pylu do medu dostaneme velmi účinný posilující prostředek ke stavbě organizmu.Veliký obsah bílkovin, volných aminokyselin, minerálních a hormonálních látek v pylu působí regeneračně na buňky v našem těle. Pravidelné užívání medu s pylem pro svůj obsah jednoduchých cukrů, enzymů a jiných látek zvyšuje činnost svalstva, zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.
Med s obsahem pylu uskladňujte v ledničce.